Zupa serowa

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Aksamitna, gęsta zupa krem, której sama nazwa wprawia w dobry nastrój.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka: 4 łyżki
    - masło: 5 łyżek
    - starty ser cheddar lub inny twardy żółty ser: 150 gramów
    - bulion drobiowy lub warzywny: 750 mililitrów
    - białe wino: 250 mililitrów
    - słodka smietana: 50 mililitrów
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - pieczywo tostowe kromki: 3 sztuki
    - masło do grzanek: 1 łyżka
    - boczek wędzony surowy: 2 plastry

Zupa serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuść masło w garnku, uważając aby się nie zrumieniło. Na roztopione masło wsyp mąkę, wymieszaj szybko na jednolitą masę (bez grudek). Wlewaj po trochu zimny bulion a następnie wino, cały czas mieszając energicznie. Gotuj całość około 10 minut na wolnym ogniu.
  • 2. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ser dodaj do gotującej się zupy, wymieszaj dokładnie, aż ser rozpuści się całkowicie. Gotuj jeszcze około 5 minut. Zupę dopraw solą i pieprzem. Zdejmij garnek z ognia i dodaj śmietankę.
  • 3. Przygotuj grzanki. Chleb tostowy pokrój na kwadraciki i podsmaż na łyżce masła.
    Boczek pokrój w paseczki i zrumień na patelni.
    Zupę podawaj z grzankami, udekorowaną boczkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy