Sycąca i rozgrzewająca zupa na boczku, z pieczarkami, cebulą, cukinią i makaronem.
Składniki:
1 cebula
100 g boczku wędzonego
200 g pieczarek
1 cukinia
3 łyżki makaronu risini
100 g śmietany 30%
100 g serka topionego Gouda
Sól i pieprz do smaku
1 duża szczypta gałki muszkatołowej
Zupa serowa z boczkiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Boczek okroić ze skóry, pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić do cebuli, smażyć razem aż cebula się lekko zrumieni.
Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i wrzucić do garnka, przesmażyć razem z cebulą i boczkiem. Cukinię wyszorować, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Dolać wody i gotować 10 minut.
Następnie wsypać makaron w kształcie ryżu, gotować 2 minuty, wlać śmietankę.
Wrzucić pokrojony w kawałki serek topiony, podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając aż serek się rozpuści. Doprawić solą, pieprzem, gałką do smaku.
Komentarze