Zupa serowa z boczkiem i pieczarkami

0 (0 ocen)

Sycąca i rozgrzewająca zupa na boczku, z pieczarkami, cebulą, cukinią i makaronem.

Składniki:


  • 1 cebula
    100 g boczku wędzonego
    200 g pieczarek
    1 cukinia
    3 łyżki makaronu risini
    100 g śmietany 30%
    100 g serka topionego Gouda
    Sól i pieprz do smaku
    1 duża szczypta gałki muszkatołowej

Zupa serowa z boczkiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Boczek okroić ze skóry, pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić do cebuli, smażyć razem aż cebula się lekko zrumieni.

    Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i wrzucić do garnka, przesmażyć razem z cebulą i boczkiem. Cukinię wyszorować, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Dolać wody i gotować 10 minut.

    Następnie wsypać makaron w kształcie ryżu, gotować 2 minuty, wlać śmietankę.

    Wrzucić pokrojony w kawałki serek topiony, podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając aż serek się rozpuści. Doprawić solą, pieprzem, gałką do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy