Zupa serowa z grzankami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Od dawna miałam ochotę na tą zupę. Banalnie prosta w wykonaniu i chyba nie ma możliwości, żeby komukolwiek nie wyszła. W smaku bardzo dobra - uwielbiam wszystko co ma smak serowy. Na pierwsze danie w sam.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 litr bulionu
    250 g serka topionego śmietankowego
    2 cebule pokrojone w kosteczkę
    2 ząbki czosnku posiekanego
    1 garść pietruszki lub cebuli dymki posiekanej
    sól
    biały pieprz
    grzanki

Zupa serowa z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy aż się zeszkli. W rondelku podgrzewamy bulion, do którego dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki serki topione i dokładnie mieszamy, cały czas gotując, aż rozpuszczą się całkowicie. Kiedy serki się rozpuszczą w bulionie dodajemy usmażoną cebulę i czosnek. Całość zagotowujemy i doprawiamy solą i pieprzem.

    Zupę najlepiej serwować z grzankami, posypaną posiekaną pietruszką lub drobno posiekaną dymką.

    Grzanki przygotowujemy z jasnego lub ciemnego pieczywa, podsmażając pokrojone w kostkę kromki chleba lub bułki na rozgrzanym maśle, aż się zrumienią.
    SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
    http://blondynkagotuje.blogspot.com/

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy