Pyszna zupa z warzywami a dodatek serka topionego wzbogaca jej smak.
60 min
Składniki:
na 5-6 porcji:
5 dużych ziemniaków
3 duże marchewki
1 mały fileta z kurczaka
1/2 kalafiora
mały kawałek pora
1/2 szklanki groszku mrożonego( bez skórki)
1 pietruszka
sól, pieprz
kostka rosołowa
liść laurowy
100 g serka topionego śmietankowego
łyżeczka vegety
natka pietruszki
Zupa serowo- kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta z kurczaka myjemy i kroimy w dość grube kawałki. Ziemniaki, marchewkę,pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w paski. Groszek i pora dodajemy do zupy. Zalewamy 6 szklankami wody, dodajemy kostkę rosołową, liść laurowy i gotujemy do miękkości. Po około 20 minutach dodajemy kalafiora podzielonego na różyczki.
2.Gotujemy jeszcze około 20- 25 minut, doprawiamy solą, pieprzem vegetą. Pod sam koniec gotowania dodajemy serek topiony pokrojony w paski aby szybciej się rozpuścił. Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do zupy.
Komentarze