Zupa śliwkowa

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Każdy zna zupy owocowe. Nie każdy je jednak lubi. Zazwyczaj są słodkie, wodniste, zaciągane śmietaną...Moja zupa śliwkowa jest nieco kwaskowata, z posmakiem przypraw korzennych, apetycznie fioletowa

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - śliwki węgierki lub renklody: 300 gramów
    - rosół z kurczaka lub kury: 1 litr
    - goździki: 3 sztuki
    - cukier: 3 łyżeczki
    - cynamon,: 1 łyżeczka
    - pieczywo: 2 sztuki

Zupa śliwkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki oczyszczamy z pestek, wrzucamy do garnka i zalewamy rosołem. Dodajemy goździki i doprowadzając do wrzenia, gotujemy 15 minut.
  • 2. Gdy śliwki zaczną się rozpadać odcedzamy je, przecieramy przez sito i z powrotem dodajemy do wywaru.
  • 3. Doprawiamy cukrem i cynamonem i, gotujemy jeszcze 5 minut
  • 4. Podajemy z pieczywem, grzankami, groszkiem ptysiowym itd.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy