Zupa szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy je na maśle w rondelku o grubym dnie, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy 1/2 szklanki wody i chwilę dusimy. Oczyszczamy liście szczawiu, mniejsze zostawiamy w całości, większe rwiemy. Dorzucamy je do warzyw, mieszamy, po 5 minutach zalewamy resztą wody. Gotujemy około 15 minut, pod koniec gotowania dodajemy drobno posiekanego pora. Zupę zabielamy kwaśną śmietaną, można również lekko zagęścić ją mąką wymieszaną z wodą. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i ulubionym dodatkiem, u mnie były to ziemniaki.
Porady
Do zupy można również dodać biały ser i szczypiorek.
Komentarze