Zupa szczawiowa

0 (0 ocen)

gdy najdzie cię ochota na coś kwaskowatego, ta zupa jest do tego idealna

Składniki:

  • Słoiczek szczawiu (mały)
    wywar może być z kostki rosołowej
    4 łyżki kaszy mannej
    śmietana
    2 jajka /na osobę

Zupa szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na kostce rosołowej robimy wywar
  • 2. do wywaru dodajemy słoiczek szczawiu i gotujemy na małym ogniu ok 10 minut
  • 3. dodajemy kilka łyżek kaszy mannej aby delikatnie zagęścić zupę, gotujemy 2-3 min i doprawiamy do smaku jarzynką i pieprzem
  • 4. tak przygotowaną zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i polewamy odrobiną śmietany
  • 5. Smacznego

Porady

Można użyć świeżego szczawiu. Zerwany szczaw myjemy,mielimy w maszynce(lub bardzo drobniutko siekamy)solimy i zagotowujemy z łyżką wody.Tak przygotowany można też włożyć do słoiczka i zagotować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy