Zupa szczawiowa

0 (0 ocen)

Dla amatorów kwaskowych smaków, prosta tania i smaczna zupa.

Składniki:

  • 2 nieduże żeberka (ok.300 g)
    1 marchewka
    4 średnie ziemniaki
    słoiczek szczawiu lub dwie garście świeżego
    3 jajka ugotowane na twardo
    1 łyżka maki
    3 łyżki śmietany 18%
    sól

Zupa szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka umyć włożyć do garnka, zalać 1,5 litra wody, gotować prawie do miękkości (należy pamiętać o zebraniu tworzacej się piany na poczatku gotowania).
    Dodać pokrojona marchewkę i ziemniaki, gotować,aż warzywa zmiękna, wtedy dołożyć pokrojony szczaw świeży lub ze słoika i zagotować 2-3 minuty.
    Makę wymieszać z odrobina wody, a potem ze śmietana i zaciagnać zupę.
    Posolić do smaku.
    Podawać z jajkiem na twardo.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy