duży pęczek szczawiu (po usmażeniu powinno być ok. szklanki)
1 marchewka
1 pietruszka
3 ziemniaki
2 łyżki masła
150 ml śmietany 36%
2 jajka na twardo
1 łyżeczka posiekanego koperku
listek laurowy
ok. 2 litrów bulionu
jogurt typu greckiego (do dekoracji)
sól, pieprz
Zupa szczawiowa z oczkami :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do gorącego bulionu wrzucić liść laurowy, pietruszkę i marchew pokrojoną w kostkę.
Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw, dorzucić cząstki ziemniaków.
Szczaw umyć, pozbawić twardych szypułek, pokroić i podsmażyć na maśle (podczas smażenia mocno się skurczy).
Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, dodajemy śmietanę, a po kilku minutach szczaw i koperek. Gotować na małym ogniu około 10 minut.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodać pokrojone jajka na twardo oraz tzw. łezkę z jogurtu.
Komentarze