Zupa szczi z kaszą gryczaną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Wspaniałe uniesienie smaków

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1/2 kg kiszonej kapusty
    4 łyżki masła
    1,5 l rosołu drobiowego
    1 marchew
    1 duża cebula
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    150 g kaszy gryczanej białej
    150 g wędzonego boczku
    1 liść laurowy
    sól, pieprz

Zupa szczi z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę płuczemy, odciskamy i kroimy.

    W garnku rozpuszczamy masło (3 łyżki), podsmażamy kapustę (kilka minut) i podlewamy rosołem. Dusimy pod przykryciem przez 5 min.

    Następnie zmniejszamy płomień i gotujemy przez godzinę od czasu, do czasu mieszając.
    Marchew kroimy w talarki i razem z posiekaną cebulą podsmażamy na maśle. Dodajemy koncentrat. Smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy do kapusty, mieszamy.

    Do całości wsypujemy kaszę, wlewamy pozostały rosół, dodajemy pokrojony boczek, liść laurowy, gotujemy 30 min.

    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy