Zupa szparagowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi cienko obrać, odciąć końcówki, pokroić w kilkucentymetrowe kawałki.
2.Do małego garnka wlać ok. 300 ml wody, lekko posolić, wrzucić same główki szparag. Gotować ok. 10 minut. Odcedzić na sicie do większego garnka z pozostałymi szparagami. Odłożyć na talerzyk.
3.Do garnka wlać ok. 800 ml wody, posolić do smaku, wsypać cukier, wrzucić pozostałe kawałki szparagów. Gotować ok. 20 minut. Zmiksować blenderem, w razie konieczności przetrzeć jeszcze przez sito.
4.Zdjąć z palnika, wlać kremówkę, wymieszać.
5.Pomidory obrać ze skórki, usunąć ze środka pestki, pokroić w kostkę.
6.Zupę wlać do talerza, włożyć główki szparagów i pomidory.
Komentarze