Zupa szparagowa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Niezwykle pyszna zupa z zielonych szparagów z dodatkiem świeżych pomidorów. Robię ją od kilku lat zawsze w maju.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów
    sól
    1/2 łyżeczki cukru
    50 ml śmietanki kremówki

    2 pomidory

Zupa szparagowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi cienko obrać, odciąć końcówki, pokroić w kilkucentymetrowe kawałki.
  • 2. Do małego garnka wlać ok. 300 ml wody, lekko posolić, wrzucić same główki szparag. Gotować ok. 10 minut. Odcedzić na sicie do większego garnka z pozostałymi szparagami. Odłożyć na talerzyk.
  • 3. Do garnka wlać ok. 800 ml wody, posolić do smaku, wsypać cukier, wrzucić pozostałe kawałki szparagów. Gotować ok. 20 minut. Zmiksować blenderem, w razie konieczności przetrzeć jeszcze przez sito.
  • 4. Zdjąć z palnika, wlać kremówkę, wymieszać.
  • 5. Pomidory obrać ze skórki, usunąć ze środka pestki, pokroić w kostkę.
  • 6. Zupę wlać do talerza, włożyć główki szparagów i pomidory.

Komentarze

Podobne przepisy