zupa szpinakowa...

0 (0 ocen)

choć nie lubię szpinaku, to ta zupa mi smakowała

Składniki:

  • 1 paczka mrożonego szpinaku (ja miałam świeży)
    skrzydełka na zupę
    2 marchewki
    1 korzonek pietruszki
    ćwiarteczka korzenia selera
    ziemniaki
    pół pora
    3 łyżki stołowe dobrej śmietany
    2 ząbki czosnku
    1 średnia cebula
    2 łyżki masła
    sól,pieprz
    jajka gotowane

Zupa szpinakowa... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. w garnku zagotowujemy wodę, dodajemy skrzydełka; solimy. Gotujemy. Skrzydełka wyjmujemy; oddzielamy mięso i wrzucamy do zupy
  • 2. Gotujemy około 10 minut, następnie dodajemy obrane ,umyte i pokrojone ziemniaki oraz starte na dużych oczkach warzywa. Gotujemy około 10 minut
  • 3. Szpinak, dodajemy nierozmrożony do zupy, gorący wywar nam go doskonale rozmrozi. Ja miałam świeży szpinak więc najpierw go blanszowałam a następnie rozdrobniłam blenderem. Zagotowujemy całość.
  • 4.

    Cebule obieramy ,drobno siekamy i podsmażamy na maśle na złoty kolor; dodajemy czosnek. Wlewamy do zupy

  • 5. Zupę doprawiamy do smaku sola, pieprzem i zaprawiamy śmietana. Rozlewamy na talerze i wykładamy jajka

Komentarze

Podobne przepisy