Zupa tajska

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • -2,5 l bulionu drobiowego
    -25 dag krewetek
    -2 ząbki czosnku
    -odrobina chili
    -kawałek imbiru ok. 3 cm
    -1 limonka
    -1 papryka czerwona
    -duża pierś z kurczaka
    -trawa cytrynowa
    -20 dag makaronu ryżowego
    -puszka mleka kokosowego
    -4 łyżki oliwy
    -sól
    -pieprz

Zupa tajska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka kroimy w kostkę. Solimy. Podsmażamy na oliwie. Na osobnej patelni podsmażamy posiekany imbir i czosnek. Dodajemy krewetki i podsmażamy ok. 3 minut. Do kurczaka dodajemy posiekaną trawę cytrynową. Chwilę podsmażamy. Mięso zalewamy bulionem. Dodajemy makaron i chili. Gotujemy. Paprykę siekamy w kostkę. Podsmażamy przez 4 minuty. Dodajemy ją oraz mleko kokosowe i krewetki. Doprawiamy sokiem z limonki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy