Zupa warzywna

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Talerz takiej pożywnej zupy zaspokaja głód i rozgrzewa, gdy zziębnięci wracamy do domu. Zwykle gotuję ją dzień wcześniej, by następnego dnia można ją było tylko odgrzać.

Składniki:

  • ● 1,5 l wywaru mięsnego (może być z kostki)
    ● paczka mrożonki warzywnej wieloskładnikowej
    ● duży pomidor
    ● łyżka masła
    ● 150 ml śmietany 18-proc.
    ● sól, pieprz
    Ciasto na kluseczki:
    ● jajko
    ● 2 czubate łyżki mąki

Zupa warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa warzywna 1. Na wrzący wywar wsypujemy
    mrożonkę warzywną, gotujemy
    około 15 minut.
  • Zupa warzywna 2. Z jajka, mąki i odrobiny wody
    robimy dość gęste ciasto
    i do gotującej się zupy wkładamy malutkie kluseczki (ciasta
    nabieramy na czubek łyżki, za
    każdym razem zanurzając ją
    w zimnej wodzie).
  • Zupa warzywna 3. Pomidora polewamy wrzątkiem
    i obieramy ze skórki,
    a następnie kroimy w ósemki
    i krótko przesmażamy na łyżce
    masła. Wrzucamy do zupy
    i mieszamy. Na koniec zabielamy
    zupę śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2008

Komentarze

Podobne przepisy