Talerz takiej pożywnej zupy zaspokaja głód i rozgrzewa, gdy zziębnięci wracamy do domu. Zwykle gotuję ją dzień wcześniej, by następnego dnia można ją było tylko odgrzać.
Składniki:
● 1,5 l wywaru mięsnego (może być z kostki)
● paczka mrożonki warzywnej wieloskładnikowej
● duży pomidor
● łyżka masła
● 150 ml śmietany 18-proc.
● sól, pieprz
Ciasto na kluseczki:
● jajko
● 2 czubate łyżki mąki
1.Na wrzący wywar wsypujemy
mrożonkę warzywną, gotujemy
około 15 minut.
2.Z jajka, mąki i odrobiny wody
robimy dość gęste ciasto
i do gotującej się zupy wkładamy malutkie kluseczki (ciasta
nabieramy na czubek łyżki, za
każdym razem zanurzając ją
w zimnej wodzie).
3.Pomidora polewamy wrzątkiem
i obieramy ze skórki,
a następnie kroimy w ósemki
i krótko przesmażamy na łyżce
masła. Wrzucamy do zupy
i mieszamy. Na koniec zabielamy
zupę śmietaną.
Komentarze