ok. 0,5 kg mięsa gulaszowego
300 g pieczarek
3 duże ziemniaki
2 marchewki
1 cebula
1 papryka
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 listki laurowe
koncentrat pomidorowy- mały słoiczek
papryka ostra w proszku - 1 łyżeczka
papryka słodka w proszku- 1 łyżeczka
pieprz
chili w proszku- pół łyżeczki
olej
Zupa węgierska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy olej. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w małą kosteczkę, wkładamy do garnka. Mięso przesmażamy, dodajemy połowę koncentratu pomidorowego. Następnie cebulę pokrojoną w plastry, pieczarki w półplastry, paprykę w kostkę. Wszystko mieszamy i smażymy. Następnie zalewamy letnią wodą i dusimy. Dokładamy ziemniaki pokrojone w kosteczkę i marchewkę w plastry. Gdy zupa jest za gęsta dodajemy więcej wody. Dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy do miękkości.
Komentarze