Zupa z bakłażanem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa powstała z warzyw które akurat miałam w lodówce - wyszła smaczna i aromatyczna zupa.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -ziemniaki ok 300 g
    -marchewka ok 150 g
    -pietruszka ok 50 g
    -seler ok 100 g
    -1 średni bakłażan
    -1 cebula

    - 1 kostka bulionowa
    -2 liscie laurowe
    -3 ziela angielskie
    - koperek
    -sól
    -pieprz
    -odrobina imbiru
    -1 lyżeczka czerwonej papryki słodkiej (w proszku)

    -śmietana 18%
    -1,5 l wody

Zupa z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa z bakłażanem 1. Warzywa kroimy w kostkę wrzucamy do garnka z wodą -liscie laurowe oraz ziele ang. (prócz bakłażanu) i gotujemy . Cebule kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy dodajemy do garnka. Wrzucamy kostkę bulionową. Jak warzywa będą miekkie dodajemy bakłażana doprawiamy przyprawami i gotujemy (ok 10-15 min).Na koniec odlewamy samej zupy i rozrabiamy śmietanę w niej i dolewamy spowrotem do garnka. Siekamy koperek i wrzucamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy