Zupa z białą kiełbasą na piwie

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zupa w wersji dla dorosłych ;)

  • 40 min

Składniki:


  • 1 Biała kiełbasa surowa
    200ml piwa (ciemnego)
    200ml bulionu (u mnie wieprzowy)
    2 cebule
    4 garście startego żółtego sera
    1 serek topiony (u mnie z borowikami)
    łyżka masła
    2 szczypty majeranku
    2 szczypty oregano
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka cukru
    4 kromki bagietki

Zupa z białą kiełbasą na piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Białą kiełbasę kroimy w plastry (1,5 cm grubości).
    Podsmażamy na suchej rozgrzanej patelni, przekładamy do rondla.
    Na tej samej patelni rozpuszczamy masło wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę, gdy się zeszkli dodajemy cukier - w ten sposób cebula się karmelizuje.
    Gotową cebulę dokładamy do kiełbasy.
    Wstawiamy na ogień, zalewamy piwem, gotujemy około 5 minut,
    Następnie dodajemy bulion, serek topiony (zagęści zupę)
    Przyprawiamy majerankiem i oregano, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
    Gotujemy jeszcze 15 minut, serek w tym momencie nada zupie kremową konsystencję.
    Kromki bagiety wkładamy do tostera - robimy grzanki.
    Zupę przelewamy do miski, układamy kilka kromek na środku, zasypujemy startym żółtym serem.
    Zapiekamy w mikrofali - opcja grill około 1,5 minuty, lub w nagrzanym piekarniku do 220*C
    Podajemy zaraz po przygotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy