ZUPA Z BOTWINKI

0 (0 ocen)

  • 45 min

Botwinka to jedna z moich ulubionych letnich zupek. Lubię ją jeść na zimno jako chłodnik, ale również smaczna jest podgrzana. Ja preferuję jako dodatek jajka, ale możecie zastąpić je białym serem, np. feta czy też ulubionym pieczywem.

  • 45 min

Składniki:

  • - 2 duże marchewki
    - 1 duża pietruszka
    - ¼ małego selera
    - ¼ pora
    - pęczek szczypioru
    - 1/2 kg botwinki wraz z buraczkami
    - 2 litry bulionu (mięsnego lub warzywnego wraz z 1 łyżką masła)
    - 250 ml śmietany 18%
    - 1 łyżeczka mąki zmieszana z odrobiną wody
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - sól i pieprz do smaku
    - jajka do podania

Zupa z botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Warzywa umyj, obierz i rozdrobnij w blenderze. Szczypior drobno posiekaj.
  • 2. 2. Marchewkę, pietruszkę i buraczki chwilę podgotuj w bulionie. Dodaj drobno pokrojoną lub rozdrobnioną w blenderze botwinkę. Wszystkie warzywa gotuj na wolnym ogniu do miękkości, przez kilka minut.
  • 3. 3. Dodaj śmietanę wymieszaną z rozpuszczoną w wodzie mąką. Zagotuj ciągle mieszając, a na koniec dodaj sok z cytryny.
  • 4. 4. Dopraw solą i pieprzem. Wrzuć szczypior. Podaj z dowolnymi dodatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy