Zupa z botwinki z jajkiem na twardo

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To jedna z pyszniejszych wiosennych zup, które przygotowuję o tej porze roku. U mnie podana z ugotowanym na twardo jajkiem.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pęczek botwinki
    ok. 1,5 litra rosołu
    4-5 młodych ziemniaków
    marchewka
    1/2 cebuli
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    1 łyżka masła
    jajko
    sól i pieprz do smaku

Zupa z botwinki z jajkiem na twardo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę umyć, drobno pokroić liście, łodygi oraz małe buraczki. Cebulę i ziemniaki obrać, drobno pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce. Cebulę zeszklić na maśle, następnie dodać ziemniaki i marchewkę i jeszcze chwilę smażyć. Zalać rosołem i gotować ok. 10-15 minut. Następnie wrzucić pokrojoną botwinkę. Całość gotować jeszcze z 10 minut. Zabielić śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać np. z ugotowanym jajkiem. Można też posypać zieleniną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy