Zupa z botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Botwinkę oczyścić, umyć i posiekać.
2.W garnku rozpuścić masło i podsmażyć na nim posiekaną botwinkę, zalać ją 1,5 litra wody dodać marchewczki , starta kalarepę,
gałązkę lubczyku, kilka liści selera i pora, młodą pietruszkę razem z natką i 2-3 gałązki kopru. Do garnka dosypać 1 łyżeczkę jarzynki i około 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, przykryć i zagotować po zagotowaniu dodać oczyszczone strączki zielonego groszku i pokrojonego w kostkę pomidora bez skórki, gotować do miękkości marchewki, a trwa to zaledwie kilka minut. Kiedy marchewka jest miękka dodać śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem i zakwasić sokiem z cytryny przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
Moja zupa była podana z jajkami na twardo i ziemniakami ugotowanymi osobno.
Komentarze