Zupa z botwinki

0 (0 ocen)

Botwinka to nieodłączny element wiosny i taka zupa musi być obowiązkowo.

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki
    1/2 pęczka młodej marchewczki
    garść zielonego groszku
    1 kalarepka
    1 pomidor
    2 łyżki masła
    2 łyżki śmietany 30%
    przyprawy
    dodatkowo:
    5 jajek
    1 kg ziemniaków
    1/2 pęczka koperku

Zupa z botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa z botwinki 1. Botwinkę oczyścić, umyć i posiekać.
  • zupa z botwinki 2. W garnku rozpuścić masło i podsmażyć na nim posiekaną botwinkę, zalać ją 1,5 litra wody dodać marchewczki , starta kalarepę,
    gałązkę lubczyku, kilka liści selera i pora, młodą pietruszkę razem z natką i 2-3 gałązki kopru. Do garnka dosypać 1 łyżeczkę jarzynki i około 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, przykryć i zagotować po zagotowaniu dodać oczyszczone strączki zielonego groszku i pokrojonego w kostkę pomidora bez skórki, gotować do miękkości marchewki, a trwa to zaledwie kilka minut. Kiedy marchewka jest miękka dodać śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem i zakwasić sokiem z cytryny przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
    Moja zupa była podana z jajkami na twardo i ziemniakami ugotowanymi osobno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy