Zupa z botwinki

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszna lekka zupka ;)

  • 20 min

Składniki:

  • -pęczki botwinki
    -koperek
    -śmietana 12% lub kefir
    -2 łyżeczki cukru
    -2łyżki octu jabłkowego (ew. kwasku cytrynowego)
    -laska kiełbasy
    -sól, pieprz
    -kilka jajek

Zupa z botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę pokroić ( małe buraczki, łodyga i kawałek liścia), kiełbasę pokroić w kostkę. Do garnka nalać ok. 2,5 l wody, wrzucić botwinkę i kiełbasę, dodać sól i pieprz. OD momentu zagotowania gotować ok 4-5 min, dodać kefir lub śmietanę, cukier, ocet i doprawić do smaku. Zagotować.
  • 2. Jajka ugotować na twardo.
  • 3. Zupkę nalać do talerza, dodać pokrojone w ósemkę jajko i jeść z apetytem :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy