Zupa z botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podgrzewamy bulion warzywny do zagotowania.
2.Warzywa myjemy. Następnie kroimy botwinkę, marchew, pietruszkę i ziemniaki w kostkę (marchew i pietruszkę można też zetrzeć na tarce o średnich oczkach). Pora myjemy i przecinamy na pół wzdłuż.
3.
Tak pokrojone warzywa wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości.
4.W tym czasie mieszamy śmietanę z łyżeczką mąki i ciągle mieszając dodajemy do zupy, gdy warzywa są już miękkie.
5.Przyprawiamy solą i pieprzem (do smaku można też dodać dwie łyżki soku z cytryny).
6.Nakładamy do miseczek i posypujemy szczypiorkiem lub koperkiem. Można też podawać z ugotowanym na twardo jajkiem pokrojonym w ćwiartki.
Komentarze