Zupa z botwinki

0 (0 ocen)

  • 45 min

Zupa idealna na lato, pyszna, zdrowa i pożywna. Nadaje się do jedzenia zarówno na ciepło jak i na zimno.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki:

    - pęczek botwiniki, ważący ok 1/2 kg liście wraz z młodymi buraczkami

    - marchewka

    - pietruszka korzeń

    - 4-5 młodych ziemniaków średniej wielkości

    - 1/2 małego pora

    - ok 2 litrów wywaru z warzyw (jeśli nie mamy gotowego wywaru, to można zagotować dwa rosołki warzywne)

    - 200ml śmietany do zupy, najlepsza jest 18%

    - 1 łyżeczka mąki

    - sól i przieprz do smaku

    - szczypiorek lub koperek do posypania

Zupa z botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgrzewamy bulion warzywny do zagotowania.
  • 2. Warzywa myjemy. Następnie kroimy botwinkę, marchew, pietruszkę i ziemniaki w kostkę (marchew i pietruszkę można też zetrzeć na tarce o średnich oczkach). Pora myjemy i przecinamy na pół wzdłuż.
  • 3.
    Tak pokrojone warzywa wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości.
  • 4. W tym czasie mieszamy śmietanę z łyżeczką mąki i ciągle mieszając dodajemy do zupy, gdy warzywa są już miękkie.
  • 5. Przyprawiamy solą i pieprzem (do smaku można też dodać dwie łyżki soku z cytryny).
  • 6. Nakładamy do miseczek i posypujemy szczypiorkiem lub koperkiem. Można też podawać z ugotowanym na twardo jajkiem pokrojonym w ćwiartki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy