Zupa z botwinki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Moja ulubiona wiosenno-letnia zupka - botwinka, przepyszna, dodałam domowego zakwasu buraczanego, kolor wyszedł bardziej różowy niż na zdjęciu, zupka rewelacja i w dodatku prościutka do zrobienia, więc nie ma co się rozpisywać.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 l doprawionego bulionu lub rosołu
    2 duże pęczki botwinki
    1 pęczek koperku
    2 marchewki
    5-6 ziemniaków
    250 ml zakwasu buraczanego lub kilka łyżek octu
    sól i pieprz do smaku
    ok. 150 ml śmietany kremówki
    masło klarowane lub olej do smażenia

Zupa z botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście umyć, buraczki obrać i zetrzeć na grubej tarce. Ogonki odciąć od listków. Listki pokroić w kostkę. Marchewki obrać i zetrzeć na grubej tarce. Ziemniaczki pokroić w kosteczkę.

    Bulion zagotować i wrzucić do niego ogonki botwinki. Gotować kilka minut aż oddadzą kolor i wyjąć. Na patelni na maśle podsmażyć pokrojone ziemniaki i przełożyć do zupy, na tej samej patelni usmażyć startą marchew i buraczki. Dodać do zupy razem z pokrojonymi listkami i gotować kilka minut do miękkości. Następnie wlać śmietanę i zagotować. Na koniec doprawić zakwasem buraczanym lub octem, solą, pieprzem i dodać posiekany koperek.

    SMACZNEGO!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy