Zupa z brukselką

0 (0 ocen)

Pyszna i zdrowa zupka na nie pogodę.

Składniki:

  • - 1 udko z kurczaka
    - 4 marchewki
    - 2 pietruszki korzeń
    - kawałek selera
    - kawałek pora
    - 5 ziemniaków
    - opakowani brukselki mrożonej ( 450 g)
    - 2 ziarenka ziela angielskiego
    - 3 ziarenka pieprzu
    - 1 liść laurowy
    - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    - sól i pieprz

Zupa z brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew, pietruszkę, seler obrać i pokroić w kostkę. Por również pokroić w kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
    Udko umyć, włożyć do garnka, zalać wodą. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i ziarenka pieprzu. Gotować około 20 minut. Do gotującego wywaru dodajemy warzywa, gdy będą miękkie dodajemy ziemniaki. Gdy ziemniaki będą na w pół miękkie dodajemy brukselkę i gotujemy jeszcze 10 minut.
    Doprawiamy solę, pieprzem i posypujemy natka pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy