Zupa z brukwi na gęsinie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do wysokiego garnka wlewamy wodę. Obieramy marchewki i wrzucamy do garnka razem z kawałkiem selera. Brukiew obieramy i kroimy w równą kostkę. Lepiej kroić w mniejszą kostkę, bo brukiew długo się gotuje.
Do zupy wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem do momentu aż brukiew będzie prawie miękka. W razie potrzeby zbieramy łyżką szumowinę.Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy w momencie , kiedy brukiew będzie już prawie ugotowana ( sprawdzamy widelcem miękkość brukwi). Gotujemy jeszcze około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie i doprawiamy zupę solą. Natkę pietruszki drobno kroimy i dodajemy do zupy.
Porady
Brukiew zerwaną przed przymrozkiem należy włożyć na ok 30 min do zamrażarki ponieważ ma gorycz.
Komentarze