Zupa z buraków z papryką i pieprzem cayenne

0 (0 ocen)

Uwielbiam eksperymentować z przyprawami i próbować nowych połączeń :-)

Składniki:

  • 5 średnich buraków
    6 małych ziemniaków
    1/3 korzenia dużego selera
    3 małe marchewki
    1 mały korzeń pietruszki
    1 mała papryka czerwona
    kostka drobiowa
    oraz:
    1 łyżka mąki
    3 łyżki śmietanki 30%
    1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
    1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
    sól, pieprz, majeranek do smaku

Zupa z buraków z papryką i pieprzem cayenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki obieramy i kroimy w półplastry. Gotujemy. Pozostałe warzywa również obieramy. Marchew, pietruszkę i selera kroimy w słupki, natomiast małe ziemniaki wrzucamy w całości.
  • 2. Dodajemy sól, pieprz, pieprz cayenne oraz kostkę drobiową. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę.. Gotujemy chwilę.
  • 3. Dodajemy kwasek cytrynowy. W kubku mieszamy mąkę z odrobiną wody oraz śmietanką. Wlewamy do garnka. Dodajemy majeranek. Gotujemy jeszcze ok. 8-10 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy