Zupa z cukinii

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Studiuję w Lublinie ekonomię. Na gotowanie mam mało czasu, dlatego dania, które robię, są szybkie i – jak na kieszeń żaka przystało – tanie. Przepis dostałam od mamy.

Składniki:

  • ● 1/2 kg cukinii
    ● 3 łyżki masła
    ● sól
    ● pieprz
    ● słodka lub ostra papryka w proszku
    ● 10 dag serka topionego
    ● 4 szkl. wywaru warzywnego
    ● kieliszek czerwonego wytrawnego wina

Zupa z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię myjemy, obieramy, przekrawamy na pół i usuwamy
    pestki. Miąższ kroimy na kawałki. Roztapiamy
    masło i na gorące wrzucamy cukinię. Smażymy, aż się
    zeszkli. Doprawiamy pieprzem, solą i papryką.
  • 2. Wlewamy wino i wywar.
    Dodajemy serek
    i gotujemy, aż się roztopi.
    Zupę podajemy
    z grzankami.

Porady

Zupę można zaostrzyć, dodając przepuszczone przez praskę 1-2 ząbki czosnku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_08-2009

Komentarze

Podobne przepisy