Zupa z czerwonej kapusty

0 (0 ocen)

zupa idealna dla wielbicieli zup owocowych

Składniki:


  • 1 cebula pokrojona w kostkę
    2 łyżki masła
    1 średnia kapusta
    4 jabłka
    4 szklanki bulionu wołowego
    sól,pieprz
    koperek
    1/4 szklanki octu winnego
    2 łyżeczki soku z cytryny

Zupa z czerwonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dwa jabłka obierz i pokrój w kostkę,resztę jabłek zetrzyj na tarce (bez obierania skórki)
    W garnku rozpuść masło,dodaj cebulę i zeszklij na złoty kolor.
    Dodaj jabłka pokrojone w kostkę,i smaż do momentu aż jabłka zrobią się miękkie.
  • 2. Po tym czasie dodaj kapustę i duś około 5 do 6 minut,od czasu do czasu mieszając.
    Do kapusty dodaj ocet winny i podduś jeszcze przez chwilę. Dodaj bulion,sól i pieprz do smaku.
    Zupę zagotuj po czym zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok 15 minut.
  • 3. W między czasie do startych jabłek dodaj sok z cytryny,wymieszaj i odstaw.
    Gotową zupę przelej do miseczek,na wierz ułóż starte jabłka i odrobinę koperku.

Porady

zupę można podać ze śmietaną

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy