Zupa z czerwoną soczewicą

0 (0 ocen)

Lekka, smaczna i zdrowa.

Składniki:

  • 2 duże marchewki
    1 duża pietruszka
    2 gałązki selera naciowego
    2 ziemniaki
    1 mała cebula
    4 ząbki czosnku
    0.5 szklanki czerwonej soczewicy
    0.5 szklanki przecieru pomidorowego
    2 liście laurowe
    kilka ziarenek kolorowego pieprzu
    sól, pieprz
    2 łyżki soku z cytryny
    1,5-2l wody
    oliwa

Zupa z czerwoną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę i pietruszkę pokroić w słupki, cebulę w piórka, czosnek w plasterki, a seler naciowy w drobną kostkę.
  • 2. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa, ziarenka pieprzu i listki laurowe, podsmażyć. Zalać wodą, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Zagotować.
  • 3. Do zupy dodać soczewicę, gotować do miękkości ok 10 minut. Wlać przecier pomidorowy i doprawić solą i pieprzem. Podawać z posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy