Zupa z dyni i sera koziego

0 (0 ocen)

  • 45 min

Aromatyczna zupa, jesienna, z nutką imbiru.

  • 45 min

Składniki:

  • 2 marchewki
    1 pietruszka
    1 mały seler
    1,2 l wrzątku
    1 łyżeczka klarowanego masła
    1 liść laurowy
    2 ziarna ziela angielskiego
    800 g miąższu dyni piżmowej
    150 g sera koziego podpuszczkowego
    imbir mielony
    2 łyżeczki koperku
    1 szkl drobnego makaronu (np zacierki)
    sól, pieprz

Zupa z dyni i sera koziego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy je na klarowanym maśle (około 5 min), po czym zalewamy gorącą wodą, dodajemy sól, liść laurowy i ziele angielskie. Całość gotujemy około 20 min, kilka minut przed końcem wrzucamy makaron i gotujemy dalej, od czasu do czasu mieszając.
    Dynię obieramy, usuwamy miąższ i razem z serem kozim ścieramy na drobne wiórki (najmniejsze oczka na tarce). Dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości makaronu. Całość doprawiamy solą, pieprzem i suszonym imbirem. Podajemy z posiekanym koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy