Z wytęsknieniem wyczekuję rozpoczęcie sezonu na fasolkę szparagową. Zupę można przygotować ze świeżej fasolki ,jaki również takiej z zalewy.
30 min
Składniki:
500 g fasolki szparagowej
500 g wędzonych żeberek
2 marchewki
2 pietruszki
mały seler
por (biała część)
4-5 ziemniaków
1/2 pęczka natki pietruszki
1,5 l bulionu warzywnego
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
łyżka koncentratu pomidorowego
sól ,pieprz
Zupa z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew ,pietruszkę ,seler obieramy ,myjemy ,ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora myjemy ,osuszamy ,kroimy w krążki. Ziemniaki obieramy ,myjemy ,kroimy w dużą kostkę. Warzywa podsmażamy na rozgrzanym maśle ,zalewamy bulionem ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie ,wędzone żeberka ,zagotowujemy. Fasolkę myjemy ,obcinamy oba końce każdej fasolki ,osączamy (jeśli jest duża ,przecinamy) i wrzucamy do zupy. Gotujemy do miękkości fasolki ,około 20 minut. Pod koniec dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego. Zupę doprawiamy solą oraz pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Komentarze