Zupa z fasolką szparagową

0 (0 ocen)

  • 30 min

Z wytęsknieniem wyczekuję rozpoczęcie sezonu na fasolkę szparagową. Zupę można przygotować ze świeżej fasolki ,jaki również takiej z zalewy.

  • 30 min

Składniki:


  • 500 g fasolki szparagowej
    500 g wędzonych żeberek
    2 marchewki
    2 pietruszki
    mały seler
    por (biała część)
    4-5 ziemniaków
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1,5 l bulionu warzywnego
    2 liście laurowe
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    łyżka koncentratu pomidorowego
    sól ,pieprz

Zupa z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew ,pietruszkę ,seler obieramy ,myjemy ,ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora myjemy ,osuszamy ,kroimy w krążki. Ziemniaki obieramy ,myjemy ,kroimy w dużą kostkę. Warzywa podsmażamy na rozgrzanym maśle ,zalewamy bulionem ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie ,wędzone żeberka ,zagotowujemy. Fasolkę myjemy ,obcinamy oba końce każdej fasolki ,osączamy (jeśli jest duża ,przecinamy) i wrzucamy do zupy. Gotujemy do miękkości fasolki ,około 20 minut. Pod koniec dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego. Zupę doprawiamy solą oraz pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy