zupa z grillowanej papryki

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pyszne rozpoczęcie sezonu grillowego...

  • Łatwy

Składniki:

  • - papryka (czerwona): 5 sztuk
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek (ząbki): 2 sztuki
    - bulion warzywny: 1 litr
    - bazylia: 1 szczypta

Zupa z grillowanej papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki grillujemy do uzyskania lekko czarnej skórki, wkładamy do foliowego woreczka, zamykamy i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
    Na oliwie szkilmy cebulę i przecisnięty przez praske czosnek, zalewamu bulionem warzywnym, dodajemy pokrojona na kawałki paprykę i gotujemy minutę. Całość miksujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżą bazylią.
    Podajemy z kleksem śmietany, groszkiem ptysiowym, grzankami lub tortillami, jako zapowiedź fantastycznego grillowego wieczoru.

Komentarze

Podobne przepisy