Zupa z jarmużem i maślakami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jarmuż należy do rodziny kapustowatych. Jest doskonałym źródłem żelaza. Posiada również inne wartości odżywcze. Połączenie z jarzynami i grzybami wyszło wybornie.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 ml jarmużu konserwowego
    1 duża marchew
    1 pietruszka
    1 kawałek selera korzeniowego
    por (biała część)
    4 ziemniaki
    200 g mrożonych maślaków
    2 łyżki masła
    2 liście laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego
    1 łyżeczka suszonego lubczyku
    trybula
    sól, pieprz

Zupa z jarmużem i maślakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa z jarmużem i maślakami 1. Jarzyny obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Por kroimy w piórka.
    Ziemniaki w dużą kostkę.
    Warzywa podsmażamy na maśle, dodajemy grzyby i dusimy przez kilka minut pod przykryciem.
    Następnie dodajemy jarmuż wraz z zalewą, dolewamy wrzątku (do poziomu 1,5 litra), liście laurowe, ziele angielskie i lubczyk. Gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną trybulą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy