Zupka przywieziona jako wakacyjny smak i jest przepyszna.
Składniki:
40 dag pomidorów
50 dag kalafiora
1 udko drobiowe
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek pory i selera
dodatkowo na kluseczki :
2 jajka
20 dag mąki pszennej
1 łyżkę oleju
Zupa z kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory umyć, pokroić w mniejsze kawałki, przełożyć na patelnię i podlać 1/2 szklanki wody, przykryć i rozgotować.
Udko razem z obraną marchewką, pietruszką i selerem zalać w garnku 1,5 litra wody i ugotować z tego coś w rodzaju rosołu w trakcie gotowania doprawić solą, pieprzem i jarzynką, następnie wyjąć miękkie mięso i do rosołu dodać różyczki kalafiora i gotować do miękkości.
Rozgotowane pomidory przetrzeć przez sitko i cały powstały płyn wlać do garnka z zupą, ale dopiero wtedy kiedy kalafior będzie miękki do garnka dodać też obrane z kości mięso.
2.Kluseczki:
Mąkę wymieszać z 1 szczyptą soli i szczyptą sody dodać jajka, olej i taką ilość wody, aby po wymieszaniu powstało dość luźne ciasto jak na lane kluski.
Łyżką kłaść na gotującą się zupę malutkie kluseczki z ciasta i gotować zupę do ich wypłynięcia, gotujące się kluski doskonale zagęszczą nam zupę którą teraz wystarczy tylko doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Komentarze