Zupa z kalafiorem

0 (0 ocen)

Zupka przywieziona jako wakacyjny smak i jest przepyszna.

Składniki:

  • 40 dag pomidorów
    50 dag kalafiora
    1 udko drobiowe
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek pory i selera
    dodatkowo na kluseczki :
    2 jajka
    20 dag mąki pszennej
    1 łyżkę oleju

Zupa z kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-02biwh0 1. Pomidory umyć, pokroić w mniejsze kawałki, przełożyć na patelnię i podlać 1/2 szklanki wody, przykryć i rozgotować.
    Udko razem z obraną marchewką, pietruszką i selerem zalać w garnku 1,5 litra wody i ugotować z tego coś w rodzaju rosołu w trakcie gotowania doprawić solą, pieprzem i jarzynką, następnie wyjąć miękkie mięso i do rosołu dodać różyczki kalafiora i gotować do miękkości.
    Rozgotowane pomidory przetrzeć przez sitko i cały powstały płyn wlać do garnka z zupą, ale dopiero wtedy kiedy kalafior będzie miękki do garnka dodać też obrane z kości mięso.
  • image-0djhqtd 2. Kluseczki:
    Mąkę wymieszać z 1 szczyptą soli i szczyptą sody dodać jajka, olej i taką ilość wody, aby po wymieszaniu powstało dość luźne ciasto jak na lane kluski.

    Łyżką kłaść na gotującą się zupę malutkie kluseczki z ciasta i gotować zupę do ich wypłynięcia, gotujące się kluski doskonale zagęszczą nam zupę którą teraz wystarczy tylko doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy