Zupa z kiszoną okrą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Po pokrojeniu okry w plasterki uzyskujemy śliczne gwiazdki, dzięki czemu zupa z jej dodatkiem wygląda niezwykle interesująco.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2-3 ziemniaki
    marchewka
    kawałek selera korzeniowego
    250-300 g kiszonej okry
    cebula
    łyżeczka masła
    200 ml słodkiej śmietanki 42%
    sól
    pieprz czarny świeżo mielony
    pół łyżeczki płatków papryki
    gałka muszkatołowa
    pieprz ziołowy
    2-3 ziela angielskie
    liść laurowy
    koperek
    szklanka kwasu spod okry

Zupa z kiszoną okrą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na maśle podsmażamy pokrojone warzywa:marchewkę, cebulę, ziemniaki, selera. Zalewamy zimną wodą, lekko solimy, dodajemy liść, ziela angielskie i chili w płatkach. Gotujemy około 15 minut. Dodajemy pokrojoną w plasterki okrę i gotujemy warzywa, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Gdy warzywa są już ugotowane dolewamy sok spod kiszonej okry do smaku, ja wlałam szklankę. Doprowadzamy do zagotowania. Dolewamy śmietankę. Doprawiamy do smaku przyprawami. Posypujemy obficie koperkiem.

Porady

przepis na kiszoną okrę: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/okra-kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy