Zupa z kiszonej brukselki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zupa brukselkowa w całkiem nowej odsłonie. Ta wersja zupy brukselkowej zasmakuje wszystkim wielbicielom kiszonek.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2-3 ziemniaki
    marchewka
    2 łodygi selera naciowego
    250-300 g kiszonej brukselki
    cebula
    łyżeczka masła
    200 ml słodkiej śmietanki 42%
    sól
    pieprz czarny świeżo mielony
    pół łyżeczki płatków papryki
    2-3 ziela angielskie
    liść laurowy
    zielenina (pietruszka, koperek, szczypiorek)
    woda od kiszonej brukselki do zakwaszenia

Zupa z kiszonej brukselki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na maśle podsmażamy pokrojone warzywa:marchewkę, cebulę, ziemniaki, selera. Zalewamy zimną wodą, lekko solimy, dodajemy liść, ziela angielskie i chili w płatkach. Gotujemy około 15 minut. Dodajemy brukselki i gotujemy warzywa, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Gdy warzywa są już ugotowane dolewamy sok spod kiszonej brukselki do smaku, ja wlałam szklankę. Doprowadzamy do zagotowania. Dolewamy śmietankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy obficie świeżą zieleniną.

Porady

Przepis na kiszoną brukselkę: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kiszone-brukselki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy