Zupa z kurczakiem, awokado i limonką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Egzotyczna i rozgrzewająca.

  • 40 min

Składniki:

  • ok. 2 l domowego bulionu drobiowego,
    2 ugotowane udka kurczaka (całe; używamy mięsa z bulionu),
    awokado,
    puszka czerwonej fasoli,
    2 łodygi selera naciowego,
    cebula,
    3 ząbki czosnku,
    puszka pomidorów,
    limonka,
    ok. szklanki ugotowanego brązowego ryżu,
    pół papryczki chili lub chili w proszku (do smaku),
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, kumin, oregano
    kilka łyżek posiekanej kolendry lub natki pietruszki do posypania gotowej zupy

Zupa z kurczakiem, awokado i limonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, czosnek i łodygi selera pokroić w drobną kostkę, przesmażyć kilka minut na małej ilości tłuszczu. Dodać warzywa do bulionu, wrzucić pokrojone mięso z udek i puszkę pomidorów. Doprawić, gotować na małym ogniu ok. 15-20 minut. Pod koniec dodać odsączoną fasolę. Do miseczek nałożyć po kilka łyżek ryżu, zalać zupą, a na wierzchu ułożyć plasterki limonki i cząstki awokado. Posypać świeżymi ziołami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy