Zupa z kurkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dla smakoszy kurek to obowiązkowa pozycja w sezonie.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g kurek
    4 ziemniaki
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    ok. 1 łyżka masła
    ok. 1-1,5 l bulionu drobiowego
    śmietana do zabielenia
    sól i pieprz
    natka pietruszki

Zupa z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki umyć, większe przekroić. Cebulę i ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na maśle, kolejno dodać kurki i smażyć do momentu wyparowania całego płynu. Dodać ziemniaki, pokrojony czosnek i dusić jeszcze chwilę. Następnie zalać bulionem i gotować ok. 20 minut do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem, zabielić śmietaną. Gotową zupę posypać świeżą natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy