Zupa z letnich warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak przebrać, opłukać i grubo posiekać. Cukinię umyć, przyciąć na końcach i pokroić " na zapałkę". Groszek i marchew umyć, marchew oskrobać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Zioła opłukać, wysuszyć i posiekać. Masło stopić dodać cebulę i zeszklić ją na małym ogniu. Dodać warzywa i połowę ziół. Mieszając smażyć na małym ogniu ok. 3 min. Dodać mąkę i stale mieszając lekko podsmażyć. Wlać bulion i zagotować. Gotować pod przykryciem ok.5 min, aż groszek będzie miękki. Dodać śmietanę, wymieszać doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać resztą ziół.
Porady
Jeżeli akurat nie mamy pod ręką świeżych ziół możemy użyć mrożonych.
Komentarze