Zupa z letnich warzyw

0 (0 ocen)

  • 25 min

Świeże warzywa, aromatyczne zioła i dużo, dużo witamin

  • 25 min

Składniki:

  • 50 dkg szpinaku, 2 małe cukinie, 20 dkg zielonego groszku
    20 dkg marchewki, cebula,
    kilka gałązek ziół: natki pietruszki, szczypiorek, tymianek, szałwia
    1 i 1/2 łyżki masła, 1 łyzka mąki, 1 l bulionu z warzyw
    2 łyżki śmietany 22%
    sól i pieprz

Zupa z letnich warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak przebrać, opłukać i grubo posiekać. Cukinię umyć, przyciąć na końcach i pokroić " na zapałkę". Groszek i marchew umyć, marchew oskrobać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Zioła opłukać, wysuszyć i posiekać. Masło stopić dodać cebulę i zeszklić ją na małym ogniu. Dodać warzywa i połowę ziół. Mieszając smażyć na małym ogniu ok. 3 min. Dodać mąkę i stale mieszając lekko podsmażyć. Wlać bulion i zagotować. Gotować pod przykryciem ok.5 min, aż groszek będzie miękki. Dodać śmietanę, wymieszać doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać resztą ziół.

Porady

Jeżeli akurat nie mamy pod ręką świeżych ziół możemy użyć mrożonych.

Komentarze

Podobne przepisy