Zupa z młodej kapusty

0 (0 ocen)

Szybka, smaczna, lekka , wiosenna...

Składniki:

  • Składniki;

    20 dkg szynki pokrojonej w plastry

    2 marchewki

    1 pietruszka

    3 ziemniaki

    1/4 małej kapusty

    sól, pieprz, lisc laurowy, ziele angielskie, słodka papryka

    2 łyżki przecieru pomidorowego

    ok 3 łyżki oleju

    koperek

Zupa z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki i pietruszkę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy pokrojone warzywa, dorzucamy ziele i liść laurowy. Gotujemy. Kapustę szatkujemy i dorzucamy do zupy. Jeśli jest taka potrzeba uzupełniamy wodę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kiedy kapusta i warzywa są już miękkie, dorzucamy ziemniaki. Doprawiamy do smaku, dodajemy przecier pomidorowy. Szynkę kroimy w paseczki, na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy szynkę aż się ładnie zrumieni. Kiedy zupa jest juz doprawiona tuż przed podaniem dodajemy szynkę a także pokrojony koperek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy