Zupa z młodej kapusty i cukinii

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób

Smaczna i zdrowa zupka pełna wartościowych warzyw, doprawiona aromatycznymi przyprawami. Z dużą ilością świeżego koperku.

  • 40 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1 młoda kapusta (około 900 gram)
    2 cukinie (450 gram)
    1/2 pora (biała część)
    150 gram marchewki
    180 gram selera
    2,5 litra rosołu lub wywaru drobiowego
    1 puszka pomidorów krojonych
    1 duży pęczek koperku
    1 łyżeczka bazylii
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka tymianku
    1/2 łyżeczki kminku
    1 łyżeczka majeranku
    1/3 łyżeczki ostrej papryki
    sól i pieprz do smaku

Zupa z młodej kapusty i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyszczamy, wycinamy głąb, a resztę szatkujemy. Pora kroimy w półplasterki, marchew i selera w kostkę. Wrzucamy warzywa do gorącego rosołu. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy moc palnika i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut.

    Dodajemy cukinię pokrojoną w ćwierćplasterki oraz pomidory z puszki. Dodajemy również wszystkie przyprawy (oprócz pieprzu) i gotujemy 10 minut.

    Na końcu dodajemy posiekany koperek i doprawiamy zupę do smaku świeżo zmielonym pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy