Zupa z mrożonego groszku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ta pożywna zupa bardzo smakuje całej rodzinie. Teraz, gdy na warzywa z ogródka trzeba jeszcze poczekać, przypomina lato.

Składniki:

  • ● 2 drobiowe kostki rosołowe
    ● 45 dag mrożonego groszku
    ● op. grzanek
    ● 1/2 szkl. śmietanki 30-proc.
    ● 3 łyżki ziemniaczanego purée w proszku
    ● ew. sól

Zupa z mrożonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kostki rosołowe wkruszamy do 1 litra wody. Zagotowujemy.
  • groszek na sicie 2. Groszek przelewamy wodą i wsypujemy do bulionu. Gotujemy ok. 3 minut. Zabielamy śmietaną i gotujemy jeszcze 2 minuty. Zdejmujemy z ognia.
  • 3. Ciepłą zupę miksujemy, stopniowo wsypując purée ziemniaczane. Ewentualnie doprawiamy solą. Rozlewamy do miseczek i posypujemy grzankami.

Porady

Grzanki można zastąpić groszkiem ptysiowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2012

Komentarze

Podobne przepisy