Zupa z ogórków małosolnych

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lekka,delikatna w smaku,zdrowa i bardzo smaczna,pamietam ją z dzieciństwa z dużą ilością świeżego koperku.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego
    1duża marchew
    1 pietruszka
    1/2 selera
    6 ziemniaków
    5 dużych ogórków małosolnych
    łyżka masła klarownego
    2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    koperek
    sól
    pieprz

Zupa z ogórków małosolnych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bulion zgotuj.Marchew i pietruszkę pokrój w talarki,ziemniaki i seler w dużą kostkę,wrzuć do bulionu i gotuj pod przykryciem,aż warzywa będą miękkie.
  • 2. Ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach,staraj się zachować sok,dodaj do zupy,dopraw solą i pieprzem,dodaj masło i gotuj około 10 minut,dodaj śmietanę,gotowa zupę posyp obficie posiekanym koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy