Zupa z pekinki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jej pysznego smaku po prostu nie da się opisać.

  • 60 min

Składniki:

  • NA 2 LITROWY GARNEK:

    zielona (miękka) część sporej kapusty pekińskiej
    3 średnie marchewki
    1 pietruszka
    1/3 selera
    2 cebule
    sok z 1 średniego buraka
    1 czubata łyżka masła
    3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
    sól, pieprz

Zupa z pekinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę poszatkować, Pozostałe warzywa obrać, pokroić w kostkę. Buraka zetrzeć na drobnej tarce a następnie wycisnąć cały sok.
  • 2. Do wrzącej, osolonej wody wrzucić przygotowane warzywa i wlać sok. Gotować do miękkości warzyw.
  • 3. Gdy warzywa będą miękkie, do zupy dodajemy łyżkę masła i 3 łyżki śmietany wcześniej wymieszanej z gorącą zupą (by się nie zważyła). Całość doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy