Zupa z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Zupa którą zrobimy w 20 minut. Jest lekka, pożywna z pieczarkami i warzywami. Polecam do niej grzanki domowe. Moja wersja na ostro bo taką lubię.

  • 20 min

Składniki:

  • 250 g pieczarek
    1 por biała część
    1 marchewka
    1 papryka żółta
    2 ziemniaki duże
    0,75 litra bulionu warzywnego
    2 liście laurowe
    2 ziela angielskie
    sól, pieprz
    1 żółtko
    1/2 szklanki śmietany 30 %
    chili kawałek
    masło klarowane
    koper świeży

Zupa z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Por kroję w krążki, przesmażam na maśle. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, marchewkę kroję w talarki. Dodaję do pora, i przesmażam. Dodaję pokrojoną paprykę. Pieczarki myję, kroję. Przesmażam na patelni osobno, na końcu solę, pieprzę. Dodaję do warzyw, wlewam bulion, dodaję chili i gotuję zupę około 10 minut. Żółtko wbijam do miseczki, dodaję śmietanę. Zupę po zagotowaniu wyłączam, wlewam śmietanę i już nie gotuję. Doprawiam do smaku, podaję z koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy