litr domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego (ilość bulionu zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę),
1.2-1.5 kg świeżych pomidorów,
2 małe cebule,
3 duże ząbki czosnku,
kilka łyżek świeżej bazylii,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, suszony tymianek, oregano, słodka papryka
opcjonalnie kilka łyżek śmietanki
Zupa z pieczonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrać ze skórki warzywa, cebulę i pomidory pokroić w plastry lub ćwiartki. Ułożyć z ząbkami czosnku na blaszce, posypać przyprawami, piec w 180 stopniach około godziny. Po upieczeniu zmiksować z bulionem i świeżą bazylią na krem, pogotować jeszcze 5 minut. Ewentualnie doprawić i dolać śmietankę do smaku.
Komentarze