Zupa z pieczonych pomidorów

0 (0 ocen)

  • 30 min

Idealna z kawałkiem chlebka focaccia.

  • 30 min

Składniki:

  • litr domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego (ilość bulionu zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę),
    1.2-1.5 kg świeżych pomidorów,
    2 małe cebule,
    3 duże ząbki czosnku,
    kilka łyżek świeżej bazylii,
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, suszony tymianek, oregano, słodka papryka
    opcjonalnie kilka łyżek śmietanki

Zupa z pieczonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrać ze skórki warzywa, cebulę i pomidory pokroić w plastry lub ćwiartki. Ułożyć z ząbkami czosnku na blaszce, posypać przyprawami, piec w 180 stopniach około godziny. Po upieczeniu zmiksować z bulionem i świeżą bazylią na krem, pogotować jeszcze 5 minut. Ewentualnie doprawić i dolać śmietankę do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy