Zupa z pulpecikami

0 (0 ocen)

Rozgrzewająca zupa na zimę

Składniki:

  • na pulpeciki:
    - 500 g mięsa mielonego
    - 1 jajko
    - ok. 3/4 szklanki mąki
    - trochę bułki tartej
    - pół czerwonej cebuli
    - sól, pieprz
    - olej do smażenia

    ponadto:
    - 2 litry wody
    - włoszczyzna
    - pół szklanki kaszy jęczmiennej
    - natka pietruszki
    - pół czerwonej papryki
    - pół puszki groszku konserwowego
    - sól, pieprz
    - mała cebula
    - 2 liście laurowe
    - 1 łyżka mąki

Zupa z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować wywar warzywny: woda liście laurowe + seler w kawałki + por + marchewka w plasterki + pietruszka w plasterki.
    W międzyczasie przygotowywać pulpeciki i na bieżąco wrzucać do gotującego się wywaru.
  • 2. Pulpeciki:
    wymieszać w misce mięso mielone, jajko, drobno posiekaną cebulkę. Sól i pieprz dodać do smaku. Dosypać bułki tartej tyle, aby mięso dobrze kleiło się w dłoniach. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanym oleju. Kulki wrzucać do wywaru.
  • 3. Do zupy równocześnie z pulpecikami dodać kaszę jęczmienną. Gotować razem ok. 20 min, po czym dodać paprykę pokrojoną w kostkę.
  • 4. Posiekać drobno cebulkę, zeszklić na tłuszczu pozostałym ze smażenia pulpecików. Do cebulki wsypać mąkę i usmażyć zasmażkę, którą rozprowadzić zupę. Na koniec do zupy dodać groszek i natkę pietruszki. Doprawić do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy