Zupa z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować wywar warzywny: woda liście laurowe + seler w kawałki + por + marchewka w plasterki + pietruszka w plasterki.
W międzyczasie przygotowywać pulpeciki i na bieżąco wrzucać do gotującego się wywaru.
2.Pulpeciki:
wymieszać w misce mięso mielone, jajko, drobno posiekaną cebulkę. Sól i pieprz dodać do smaku. Dosypać bułki tartej tyle, aby mięso dobrze kleiło się w dłoniach. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanym oleju. Kulki wrzucać do wywaru.
3.Do zupy równocześnie z pulpecikami dodać kaszę jęczmienną. Gotować razem ok. 20 min, po czym dodać paprykę pokrojoną w kostkę.
4.Posiekać drobno cebulkę, zeszklić na tłuszczu pozostałym ze smażenia pulpecików. Do cebulki wsypać mąkę i usmażyć zasmażkę, którą rozprowadzić zupę. Na koniec do zupy dodać groszek i natkę pietruszki. Doprawić do smaku.
Komentarze