Zupa z rukoli

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Soczyście zielona zupa z rukoli z dodatkiem bitej wiejskiej śmietany smakuj wybornie.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 ziemniaki
    biała część pora
    80 g rukoli
    kilka świeżych liści laurowych
    kilka liści szałwi
    gałka muszkatołowa
    pieprz
    łyżka masła

    150 ml kwaśnej śmietany, najlepiej wiejskiej
    łyżeczka soku z limonki
    natka pietruszki
    sól ziołowa

    suszone płatki papryki słodkiej do posypania

Zupa z rukoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na maśle podsmażamy pokrojone w kostkę ziemniaki i pora, zalewamy bulionem warzywnym lub wodą, dodajemy szałwię i liście laurowe, solimy do smaku. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Do zupy dodajemy rukolę, całość miksujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

    W wysokim naczyniu ubijamy śmietaną z sokiem z limonki, solą ziołową oraz posiekaną natką.

    Zupę podajemy z bitą śmietaną, posypaną listkami rukol oraz płatkami papryki słodkiej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy