Zupa z rzodkiewek

0 (0 ocen)

  • 25 min

Zaczyna się sezon rzodkiwek, warto więc wypróbować tę zupę :)

  • 25 min

Składniki:

  • 2 pęczki młodych rzodkiewek, 1 duża cebula, 1 łyżka masła, gałka muszkatałowa, 4 szkl. rosołu drobiowego (lub przegotowanej wody), 1 szkl. jogurtu, sok i skórka otarta z 1/2 cytryny, sól, pieprz.

Zupa z rzodkiewek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dokładnie umyj rzodkiewki, Odetnij im listki. Listki włóż do garnka i zalej 2 szkl gorącego rosołu lub osolonej wody. Doprowadż do wrzenia i gotuj 15 min. Dodaj sok i skórkę z cytryny, zmiksuj, po czym przetrzyj przez sito.
  • 2. Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na stopionym maśle, a następnie dodaj pokrojone na ćwiartki rzodkiewki i mieszając, smaż 3-4 minuty. Zalej pozostałym gorącym rosołem, zagotuj, a potem dodaj przetarty przez sito wywar z liści rzodkiewek. Po wymieszaniu gotuj jeszcze około 5 minut, dopraw do smaku solą, pieprzem i startą gałką. Odstaw i połacz z jogurtem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy