Zupa z sałaty

0 (0 ocen)

  • 35 min

Jeden z licznych przepisów sprzed 1930 roku. Zupa smaczna i prosta w przygotowaniu. Szczególnie polecam w sezonie świeżych ,ogrodowych warzyw.

  • 35 min

Składniki:


  • kilka główek sałaty masłowej
    40 g masła
    20 g mąki
    3 marchewki
    2 pietruszki
    mały seler
    liść laurowy
    kilka ziaren ziela angielskiego
    cebula
    ząbek czosnku
    4-5 ziemniaków
    sól ,pieprz
    natka pietruszki

Zupa z sałaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa z sałaty 1. Jarzyny gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego ,wyjmujemy i studzimy.
    Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy osobno ,osączamy.
    Sałatę płuczemy i kroimy drobno (nożem ceramicznym ,lub rwiemy ręcznie na małe kawałki). W garnku szklimy cebulę na maśle ,dodajemy sałatę i podsmażamy razem ok. 5 min. Oprószamy mąką ,smażymy jeszcze 2 min. Zalewamy wywarem z jarzyn ,gotujemy 10-15 min ,po czym zupę miksujemy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek ,zagotowujemy. Jarzyny kroimy w słupki ,dodajemy do zupy razem z ziemniakami i chwilę podgrzewamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy